piatok 17. januára 2014

Prípravná návšteva v portugalskom Porte

Po úspešnom projekte podprogramu Comenius pod názvom Európske záhrady (2008 - 2010) realizujeme ďalší projekt Klimatické zmeny tam, kde žijem, tam, kde bývam...
Pani učiteľka Agnesa Grecová sa zúčastnila v dňoch od 26. októbra do 5. novembra 2012 prípravnej návštevy v rámci tohto projektu v portugalskom meste Porto.
Na príprave projektu sme spolupracovali s ôsmimi školami z rôznych krajín: Portugalska, Belgicka, Francúzska, Holandska, Nórska, Českej republiky, Talianska a Veľkej Británie. Na prípravnom stretnutí sa účastnilo 15 účastníkov. Komunikačným jazykom bola francúština a angličtina.Pani učiteľka komunikovala s koordinátormi stretnutia, zhromažďovala informácie o meste Porto, o organizujúcej škole, o Portugalsku, pripravila si drobné spomienkové predmety od reprezentantov regiónu pre účastníkov. Od kolegov, ktorí sa zaujímajú o projekt, zozbierala návrhy aktivít do projektu. S riaditeľom školy diskutovala o prioritách našej školy. Pripravila prezentáciu našej školy i CD o našom meste.
Pred prípravnou návštevou sme realizovali tieto prípravné aktivity:
oslavy Európskeho dňa jazykov v našej škole i v meste formou kvízu Euroturnaj, v ktorom sme si pripomenuli predchádzajúci projekt Comenius, realizovaný v našej škole pod názvom Európske záhrady, pripravili sme rozhlasovú reláciu a stretnutie tímu Comenius. Žiaci zhotovili pre účastníkov prípravného stretnutia záložky do kníh.

Aktivity, ktoré sa konali počas prípravnej návštevy, možno rozdeliť do troch skupín – pracovné, poznávacie a spoločenské. Pracovné aktivity sa týkali spoznávania partnerských škôl a miest, oboznámenie s projektom, s jeho cieľmi, s finálnymi produktmi, s administratívnymi záležitosťami, s metodológiou budúceho partnerstva. Definovali sme roly partnerov, zodpovednosť a úlohy. Zostavili sme plán práce, pracovných činností, pokračovania, hodnotenia a šírenia výsledkov projektu. Súčasťou pracovných stretnutí bolo aj vzdelávanie a zdokonaľovanie vo využívaní základných prostriedkov IKT v rámci projektu, využívanie priestoru Twinspace, videokonferencia so skypom, TeamViewer, Dropbox, Open-Sankoré, ... Zo spoločenských podujatí sme sa zúčastnili prijatia u riaditeľa portugalskej školy, prehliadky školy zameranej na hudbu, stretnutia s učiteľmi, oficiálneho prijatia v koncertnej sále s miestnymi predstaviteľmi a s riaditeľstvom školy a koncertu žiakov, ktorý pripravili s učiteľmi. Poznávacie aktivity pripravila škola, organizátori prípravného stretnutia Bento Batista a Philippe Wilock. V nedeľu po príchode to bola prehliadka mesta Porto, 30.10. návšteva domu'"Infante", múzea vína a múzea romantizmu a vínnych pivníc Calem v Porte. Štvrtá návšteva patrila večeru „ fado" v pivniciach Calem. Nasledovala obhliadka mesta City tour.

Následné aktivity organizované v našej škole:
Po návrate z návštevy p.uč. Grecová informovala o výsledku prípravnej návštevy riaditeľa školy, kolegov, na stránke školy zverejnila fotografie z pracovnej návštevy. Na vyučovacích hodinách práca s informáciami a komunikácia a na hodinách francúzskeho jazyka učila žiakov 5. – 9. ročníka o projektoch podprogramu Comenius, informovala  ich o návšteve v Porte a jej výsledkoch. Pripravila informáciu pre miestnu tlač a miestnu televíziu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára