sobota 18. januára 2014

Pracovné stretnutie tímov Comenius v Blagoevgrade

  Počas posledných dvoch storočí európske krajiny boli svedkami rozvoja a rýchlej industrializácie. To je dôvod, prečo sme teraz konfrontovaní s problémami so znečistením prostredia, s neobmedzeným rozvojom mestských oblastí, s dopravnými zápchami... (Niekedy treba stráviť dve hodiny v aute, aby ste sa dostali do práce!)
  Populácia má prostriedky, aby si mohla dovoliť všetky "výdobytky" moderného života: mobilné telefóny, autá, práčky, sušičky ... Nehovoríme veľa o dôsledkoch zmeny klímy, ale je pravdepodobné, že budú citeľné už o niekoľko rokov. Aby sme prebudili vnímavosť spoločnosti na tieto problémy, je nevyhnutné, aby sa vynaložilo osobitné úsilie na vzdelávanie tých, ktorí budú dospelí tvorcovia zajtrajška.

  Projekt vznikol počas prípravného stretnutia v portugalskom Porte v novembri 2012, po schválení sa oficiálne začal 1. augusta 2013. Prvé pracovné stretnutie tímov Comenius sa uskutočnilo v Blagoevgrade od 28.10.2013 – do 1.11.2013, na ktorom sa spresnila konkrétna realizácia úloh a podujatí projektu. Za našu školu do Bulharska cestovala Mgr. Jana Bačovčinová, zástupkyňa riaditeľa školy a Mgr. Agnesa Grecová, koordinátorka projektu. 
  Prvý deň bol venovaný prijatiu v hostiteľskej škole a prezentácii krajín a škôl, spresňovaniu projektu a prijatiu predstaviteľmi mesta na radnici. V utorok celý deň bol určený na spresnenie finálneho produktu a vzdelávaniu vo využívaní IKT. Streda patrila exkurzii do známeho bulharského pohoria Rila a Rilského monastyru. Predposledný deň sa účastníci opäť vzdelávali v príprave telekonferencií a vo využívaní rôznych programov IKT. V piatok to bola exkurzia do Melnika a monastyru Roghen.
  Účastníci stretnutia sa presvedčili, že Bulharsko je bohaté na historické pamiatky tak ako celá Európa. So Slovenskom je Bulharsko spojené osobnosťami svätcov Cyrila a Metoda, hlaholikou, cyrilikou, Klimentom Bulharským a históriou Veľkej Moravy.
 



















































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára